Het gebruik van een dakkit kan vele problemen oplossen. Denk aan een lekkend plafond. Of je nu binnen- of buitenhuis werkt de dakkit moet bestand zijn tegen de meest extreme omstandigheden en temperaturen. In deze gids leggen we je precies uit hoe je een lek snel kan lokaliseren en hoe je het correct dicht met een dakkit.
Het vinden van een lek in je dak kan een hele uitdaging zijn, maar het moet wel gebeuren. Als je het lek eenmaal gevonden hebt is een dakkit je beste vriend om het op te lossen. Zo kun je met de meeste kitten voor het dak al snel kleine tot middelgrote gaten dichten. Als het gaat om grotere, beschadigde oppervlaktes dan heb je wellicht iets sterkers nodig.
Je eerste stap is echter het lek vinden. Zodra je een idee hebt waar het water vandaan komt is de meest veilige optie om via je zolder omhoog te gaan. Eenmaal daar kun je zoeken naar donkere plekken of zelfs schimmel, want deze twee zijn indicatoren dat er ergens water naar binnen lekt. Kijk vervolgens buiten of je dakpannen beschadigd zijn. Lekkage vindt meestal plaats op plekken waar een object het dak binnendringt zoals een schoorsteen of ventilatiegaten.
Lekken in goten en daken kun je gemakkelijk opvullen met de Rubson Anti-Lek, de naam zegt het al!
Zorg ervoor dat voordat je gaat beginnen met het repareren van gaten in je dak dat de oppervlakte waar je op gaat kitten droog, schoon en vrij van stof en vuil is.
Mocht je tijdens het repareren van je dak ook met hout moeten werken dan kun je het beste kiezen voor de zeer sterke Rubson FT101. Deze voegkit is perfect geschikt voor het vullen van scheuren en het verlijmen van de meeste bouwmaterialen, zelfs onder zware weersomstandigheden.
Hier zijn stap-voor-stap instructies hoe je een dakreparatie uitvoert met behulp van een dakkit:
- Zorg dat je het benodigde gereedschap hebt – je hebt een cutter, handschoenen, een kitpistool en afdichtingsmiddel nodig.
- Controleer dat het oppervlak in goede conditie is en dus niet aan het verrotten is – is dit wel het geval dan zul je eerst het rottende materiaal moeten vervangen
- Zoek uit wat het probleem is – Zoek naar scheuren en barsten in het huidige afdichtmiddel, want dit is vaak het meest voorkomende probleem van lekkages
- Maak het oppervlak schoon – zorg ervoor dat het gebied vrij is van oud afdichtingsmiddel, vocht, losse onderdelen, asfalt, teer, verf, was en/of roest. Om oud afdichtingsmiddel te verwijderen kun je een cutter gebruiken en eventueel aceton. Draag handschoenen om je handen te beschermen.
- Bereidt het oppervlak voor – indien je te werk gaat op een sterk zuigende ondergrond, adviseren wij je deze vooraf te bevochtigen
- Breng de dakkit aan – Het is belangrijk dat je de dakkit aanbrengt met een gelijke druk op het kitpistool om het op die manier goed in de verbinding te duwen. Verwijder overtollige resten meteen.
Het kiezen van de juiste dakkit voor jou doe-het-zelf project is een belangrijke taak. Na verloop van tijd zetten constructies uit of spannen zich iets aan. Het is belangrijk dat de dakkit die je kiest dit ook aan kan. De eerdergenoemde Rubson Anti-Lek is een elastische siliconenkit en daarom erg geschikt voor dit soort buitenklussen. Het is bestand tegen Uv-stralen en veroudering en zelfs bestand tegen schimmels.
Ook de Rubson FT101 is de juiste kit voor deze en andere klusjes. Deze voegkit is namelijk een silaan uithardende polymeer op basis van de Flextec Technologie en geschikt voor het afdichten en verlijmen van vele diverse materialen.
Mocht je je afvragen of voegkitten op siliconenbasis ook geschikt zijn voor het repareren voor daken, dan is het antwoord helaas nee. Siliconenkit is een betere keuze voor het repareren en afdichten van klussen binnenshuis.