Deuren isoleren, waarom zou je dat doen? Het kan zijn dat je koude lucht door muren of deurkozijnen heen voelt komen. Met deze gids ontdek je hoe je je deuren op de juiste manier afkit en voorkomt dat er tocht je huis binnenkomt.
Gaten kitten in- en rondom de deuren in huis
Zodra je merkt dat koude lucht je huis in komt, is het vaak de schuld van een opening onder de deur. Niet alleen is de kou oncomfortabel, maar het zorgt ook voor hogere stookkosten. De oplossing is echter simpel: Kit de opening af en isoleer daarmee je hele huis.
De opening kan zich op meerdere plekken bevinden. Bijvoorbeeld onder de deur of tussen het deurkozijn en de muur. Om erachter te komen waar de tocht doorheen trekt moet je eerst van binnen en buiten controleren waar het precies vandaan komt. Ga met je handen over de randen van de deur en dan kun je vaak al snel voelen waar de tocht vandaan komt.
Als je de gaten rondom de deur wilt afkitten, ga dan als volgt te werk:
- Gat onder de deur: In de winkel kun je borstelafdichtingen en schuimafdichtingen kopen. Deze kunnen dan vastgelijmd worden aan de deur of vastgezet worden onder de deur met een reling.
- Gat tussen het deurkozijn en de muur: Een afdichting van bijvoorbeeld siliconenrubber isoleert de deur van kou en voorkomt dat tocht het huis kan binnenkomen. Als er geen afdichting is, zul je er één moeten plaatsen. Zit er al wel een afdichting, maar is deze beschadigd, dan moet deze vervangen worden.
Voor het afdichten van gaten in- en rondom je deuren kun je of voegkitten gebruiken of isolatieschuim. Welke je gebruikt, hangt af van het materiaal van je deur en bijvoorbeeld of je het wilt overschilderen of niet.
Hoe isoleer je je voordeur?
Het isoleren van materiaal buiten is vaak net iets lastiger dan het afkitten van de onderkant van een deur. Hiervoor heb je een pistool en spuitstukken nodig, en natuurlijk het isolatieschuim zelf.
Een goed product voor dit soort doe-het-zelf klusjes is het Isolatieschuim White TEQ van Rubson. Deze is namelijk perfect bestand tegen vochtigheid, gangbaar op alle bouwmaterialen én overschilderbaar.
Het enige wat je eigenlijk nodig hebt om aan de slag te gaan is het product zelf, handschoenen en afschermfolie. Als je echter nog niet zoveel ervaring hebt met zelf isolatiemateriaal aanbrengen, raden wij je ook aan het schuimpistool van Rubson aan te schaffen. Hiermee kun je het isolatiemateriaal gemakkelijk en met meer precisie aanbrengen.
Zorg dat het oppervlak waar je op gaat werken schoon en vetvrij is. Bevochtig het oppervlak lichtjes met bijvoorbeeld een plantenspuit. Plak de aangrenzende gebieden af met de folie en zorg voor voldoende ventilatie tijdens de verwerking en uitharding.
Schud de bus isolatieschuim voor minstens dertig seconden. Tijdens het uitspuiten houd je de bus ondersteboven. Indien je het schuimpistool gebruikt, zorg dan dat je de bus met de klok mee op de beugel aan de achterkant van het pistool draait.
Het schuim kan na uitharding gesneden, gezaagd, geschuurd en overgeschilderd worden.
Indien er vlekken of resten zijn gekomen op gereedschap, verwijder deze dan onmiddellijk met terpentine of aceton. Het schuimpistool kan tevens gereinigd worden met aceton.